„Kdo seje vítr, sklízí bouři.“ Zbořil: Buďte opatrní. A o čem se nemluví

25.09.2023 4:44 | Komentář

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA O koncepci kdysi populární Hedvábné stezky hovořil politolog Zdeněk Zbořil v dnešním Rozjezdu. Mimo jiné připomíná i cestování české europoslankyně nebo nechvalně známé období zcela masivní industrializace. „Osobní automobily asi budou nakonec nějak omezeny, ale kouřící letadla, lodě a válečné stroje jakéhokoliv druhu to vydrží až do soudného dne,“ upozornil.

„Kdo seje vítr, sklízí bouři.“ Zbořil: Buďte opatrní. A o čem se nemluví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

„Dovolil bych si ve své odpovědi na vaše otázky začít na Dálném východu, kde byly v sobotu zahájeny v Chang-čou Asijské hry 2022. Uvedené vročení je správné, protože jde o jakousi retro asijskou olympiádu, která se na podzim loňského roku nekonala kvůli v Číně vyhlášeným covidovým omezením,“ uvedl politolog Zdeněk Zbořil. „23. září roku 2023 k jejich zahájení ale opravdu došlo a desetimilionové město, modernizované a přestavěné na město mrakodrapů a sportovišť, přivítalo reprezentanty 45 zemí, o kterých můžeme říct, že jsou asijské a eurasijské. Byli pozváni i sportovci z Ruské federace a Běloruska a ani někteří zarputilí čeští propagandisté, využívající v posledních dnech čehokoliv ke své nenávistné kritice všeho, co je čínské provenience, si toho zatím nevšimli,“ dodal. 

Připomenul i start. „Už víme, že se akce zahajovala slávou v hotelu Západní jezero, což má trochu symbolický význam, a že tak učinil prezident Si Ťin-pching s předsedou Asijské olympijské rady/výboru Radžahem Randlhirem Singhem. Pro nás, kteří občas přemýšlíme o tom, co to je koncepce a politicko-ideologické heslo Hedvábná cesta a Jižní pás, je zajímavá přece jen víc než pro ty, kteří nás informují o blížící se krizi ekonomiky ČLR. Anebo kdekoho straší velikostí čínské armády v Tichomoří. Proto se ptáme, zda nejde o rozšiřování integrace zemí v oblastech, ke kterým mají potomci evropských koloniálních dobyvatel stále ještě posesivní vztah,“ komentoval.

„V předvečer zahájení her se konala slavnostní recepce, kde děkovali všichni všem, a dokonce se vzpomnělo, že první podobné Asijské hry se sice konaly už v roce 1913 v Manile, později v roce 1949 v hlavním městě nezávislé Indie, ale nikdy jejich význam nebyl tak nezakrytě politicky prezentován jako letos. Dokonce i setkání obou vysokých činitelů se konalo v hotelu Západní jezero s ohledem na symboliku hledání nového jména indickou vládou v ještě dnešní Indii,“ dodal.

Zbořil: O tom, co se v Číně stalo…

Přidává i další slova: „Nevím, zda se dostalo patřičné popularity také tak trochu retro pobytu evropské komisařky Věry Jourové v nedávných dnech v ČLR. Její cesta tam a zpět byla jistě namáhavá, ačkoliv pobyt a jednání s čínskou reprezentací ochotnou dnes jednat a představiteli EU se dá počítat spíše na hodiny než dny. O tom, co se to v Číně během její návštěvy stalo, existuje jen několik videokoláží, ze kterých je zřejmé, že paní komisařka ‚byla držena na distanc‘. Ale to jistě nebylo její vinou, spíše to odpovídalo vážnosti, kterou projevují vysocí čínští politici k výhrůžkám a pomluvám vůči ČLR, které produkuje ke své škodě evropské politické prostředí. A které někde má, třeba i v ČR, podobu adolescentní nevycválanosti.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební porážka ČT. Vnucování kandidátů, podivná náhoda s Nerudovou, všímá si Best

20:16 Volební porážka ČT. Vnucování kandidátů, podivná náhoda s Nerudovou, všímá si Best

Evropské volby v Česku podle politického pozorovatele Erika Besta neznamenají jen prohru vládních st…